Varför är fysisk aktivitet så viktigt?

Det finns lite som har en så omedelbar god effekt på hälsan, som att engagera sig i fysisk aktivitet. Och det krävs inte många minuter av regelbunden fysisk aktivitet för att ta del av fördelarna.

Mer energi. Minskad stress. Ökad muskelstyrka. Bättre humör. Bättre fysisk och psykisk hälsa. 

Fysisk aktivitet ger dig flera hälsomässiga fördelar, och i denna artikeln kan du läsa 5 goda anledningar för att komma igång med träning, om du inte redan är fysisk aktiv. 

Förhoppningsvis kommer denna listan motivera dig, även om du besväras av muskel- och ledbesvär:

Träning kan ganska enkelt göra dina leder bättre! 

1. Fysisk aktivitet ger bättre humör

Träning kan inte bara ge dig mer energi, det kan också lyfta ditt humör. Studier visar att fysisk aktivitet kan motverka depression, bland annat till följd av ökade mängder av hormonerna serotonin och noradrenalin.

När du använder kroppen aktivt ökar också kroppens lager av endorfiner, en peptid som fungerar lite som vårt naturliga morfin.

Om du kämpar med muskler och leder som inte är på topp, så kan alltså träning minska besvären.

Det spelar faktiskt ingen roll hur intensivt träningspasset är för effekten på ditt humör – du får effekten oavsett träningens intensitet.

Till exempel visar en genomgång av 19 studier att de som slutade att träna, upplevde ett sjunkande humör efter bara några veckor med uppehåll.

Och har du en tendens att ”känna det i gikten” ska du veta att både muskler och leder har bra effekt av träning.

2. Bra för muskler och leder

Träning är viktigt för både muskler och skelett. När du tränar styrka hjälper du kroppen med att frigöra hormoner som får musklerna till att ta till sig aminosyror. Det gör att musklerna kan växa och minska risken för muskelförtvining.

Bra muskulatur är dessutom bra för att stabilisera lederna i din kropp. 

Det är inte ovanligt att vi tappar både muskelmassa och ledrörlighet när vi blir äldre. Detta gör oss mer sårbara för skador. Med regelbunden fysisk aktivitet minskar du muskelförlust och upprätthåller muskulaturen.

Vissa studier tyder på att högintensiv träning (som löpning) kan bidra till att stärka leder och muskler, i större utsträckning än aktiviteter som simning och cykling.

Om ditt mål är att bli av med några extrakilon, så har träning inte minst den uppenbara effekten att du kan gå ner i vikt.

Läs också: Känn dig yngre med friska muskler och leder

3. Träning för viktnedgång

Studier har visat att det finns ett samband mellan viktökning, fetma och inaktivitet.

För att förstå sambandet mellan träning och energiförbrukning är det viktigt att förstå hur vår ämnesomsättning fungerar. En lägre ämnesomsättning kommer att få kroppen att arbeta på en lägre ”växel” än om du har en högre ämnesomsättning.

Det som händer när du går ner i vikt, är att det minskade kaloriintaget kommer slå ut genom att sänka din ämnesomsättning. Detta kan i sin tur fördröja viktminskningen.

Men träning har effekten att öka vår ämnesomsättning. Därmed kan du förbränna fler kalorier, och det blir lättare att gå ner i vikt. 

Dessutom har studier visat att en kombination med aerob träning med styrketräning, ytterligare bidrar till viktnedgång och mer muskelmassa. Detta är avgörande för att hålla vikten över tid!

fysisk aktivitet
Enligt studier spelar det ingen roll hur hårt du tränar. En kort promenad med hunden kan ge humöret ett snabbt uppsving.

4. Fysisk aktivitet ger mer överskott och energi

När du kommer igång med regelbunden träning kommer du att märka positiva effekter som mer överskott och energi.

I en studie som pågick över 6 veckor fann man att träning minskar känslan av trötthet.

Det är speciellt aerob träning som har denna effekten på kroppen, som cykling, löpning och simning. Det är alla aktiviteter som får fart på pulsen och andningen.

Inte minst har träning en utmärkt effekt på vårt hjärta och lungor. Aerob träning stärker det kardiovaskulära systemet och ger bättre lunghälsa, vilket i sig är bra för din energinivå.

När du är mer fysisk aktiv, behöver hjärtat pumpa mer blod och transportera oxygen ut till de aktiva muskelgrupperna.

Med tiden bidrar aerob träning till att öka din lungkapacitet, och du kommer att behöva mindre energi för att utföra samma aktiviteter. Detta är också en av orsakerna till att du blir mindre andfådd under hårda pass, när du kommer i form.

5. Bättre hjärna och minne

Även hjärnan tycker om att träna! Det beror på att den ökade hjärtfrekvensen under fysisk aktivitet, ökar blod- och syreflödet till hjärnan. 

Dessutom kan träning stimulera produktionen av hormoner som ökar växten av nervceller i hjärnan.

Inte minst ser man att hippocampus växer i storlek vid regelbunden fysisk aktivitet, vilket kan ge bättre mental funktion för äldre.

Håll kroppen rörlig med Flex5x

Flex5x är ett norskutvecklat kosttillskott för nordiska förhållanden, som bland annat innehåller vitamin K2, vitamin C och vitamin D, som är bra för muskler och leder. Vitamin K2 bidrar till att upprätthålla en normal benstomme. Vitamin D bidrar även till att upprätthålla en normal benstomme och muskelfunktion. Vitamin C bidrar till en normal kollagenbildning, som har betydelse för benstommens normala funktion. Boswellia serrata kan bidra till komfortabla leder. Mangan kan bidra till att upprätthålla starka ben. 

Flex5x är vetenskapligt utvecklat i enlighet med strikta kvalitetskrav, och producerat enligt riktlinjer från EU:s Good Manufacturing Practice.

Prova FLEX5X i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.