Starka ben med mangan

Du kanske har trott att endast mjölk och kalcium stärkte benstrukturen. Men vår kropp innehåller så mycket som 10 till 20 mg av spårämnet mangan. Och ämnet är viktigt just för vår benstruktur.

Du hittar mangan i levern, bukspottkörteln, njurarna, men också en liten mängd i hjärnan. Det är också i dessa organ som kroppen lagrar mangan, men kroppen kan inte producera detta spårämne själv.

För en hälsosam och normal benstruktur är det därför viktigt att få mangan genom mat eller ett kosttillskott. Du behöver inte stora mängder av detta spårämne, men det är viktigt för kroppen att fungera optimalt.

Viktig för god benhälsa 

Mellan 25 och 40 procent av all mangan i kroppen finns i skelettet. 

Mangan har flera viktiga funktioner i kroppen. Det bidrar bland annat till:

  • normal energimetabolism
  • att upprätthålla normalt skelett / normal benbyggnad
  • normal bildning av bindvävnad
  • Att skydda cellerna mot oxidativ stress

Tillsammans med zink, koppar och kalcium spelar mangan en viktig roll för att bibehålla god benhälsa och mineraltäthet i benstrukturen.

Dessutom fungerar mangan också som en antioxidant, eftersom det är en del av enzymsystemet SOD (superoxiddismutas), där det hjälper till att skydda celler från oxidativ stress.

Mangan som antioxidant 

SOD röknas som den viktigaste antioxidanten i vår kropp. 

Antioxidanter ser till att skydda kroppen mot fria radikaler, molekyler som kan orsaka skador på celler i vår kropp.

SOD fungerar genom att bekämpa de negativa effekterna av fria radikaler genom att omvandla superoxid – en av de farligaste fria radikalerna – till mindre molekyler som inte skadar våra celler.

Detta är viktigt för att upprätthålla en sund och stark benbyggnad.

Det är alltså inte bara kalcium som är viktigt för att vårt skelett ska fungera optimalt. Även spårämnet mangan är centralt. 

Mangan i kosten

Du hittar mangan i livsmedel som fullkorn, musslor, ostron, blåmussla, nötter, baljväxter, ris och bladgrönsaker. 

Dessutom finns det olika kosttillskott som kan stärka muskler och leder i vår kropp.

Mangan i kosttillskott

Ett kosttillskott som innehåller 2 mg mangan, är Flex5X. I tillägg innehåller produkten boswellia serrata, gurkmeja och vitamin K2, D och C. K2 bidrar till att upprätthålla normal benstomme, vitamin D bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion och vitamin C bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för benens normala funktion.

Prova Flex5X idag för extra styrka i muskler och leder. 

Prova FLEX5X gratis i 60 dagar

Du betalar endast 79 kr i portoavgift

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.