Gurkmeja: Allt du behöver veta

Gurkmeja har använts i allt från mat, kosmetika och krydda genom historien. Idag använder många gurkmeja av olika hälsoskäl. Ett antal kliniska studier har gjorts på den populära växten.

I den här artikeln tar vi dig igenom gurkmejans historia och ser vad växten kan hjälpa dig med. Men innan du rusar till grönsaksdisken för att fylla på med växten, notera att vi skiljer mellan gurkmeja pulver och roten du hittar i butiker, som är för matlagning.

Curcumin: curcuma longa 

Vi tar ett steg in i själva gurkmejan och växtens egenskaper.

Gurkmeja innehåller ett pigment som kallas curcumin, namnet kommer från ”curcuma longa”, det latinska namnet på kryddväxten.

Det är detta pigment som ger gurkmeja den gul-orangea färgen. Och mycket av kryddans goda kvaliteter gömmer sig här.

Curcumin är en så kallad polyfenol, en grupp kemiska ämnen som finns i växter.

Som nämnts i inledningen skiljer vi mellan gurkmejeroten du köper i grönsaksdisken och kosttillskott med gurkmeja som du beställer online. I kosttillskott har curcumin extraherats från gurkmeja och har en mycket högre styrka av curcumin än vad du hittar i själva kryddroten.

gurkemeja tabletter
Kosttillskott med curcumin

Studier på människor

Examine.com visar till mycket spännande forskning på curcumin och ämnets hälsofrämjande fördelar. Bland annat så ska kostillskott med curcumin stärka immunförsvaret, verka antiinflammatoriskt samt skydda cellerna i kroppen mot oxidativ stress.

Gurkmeja: biverkningar

Doser upp till 8 gram curcumin ska vara säkert och är inte förknippade med allvarliga biverkningar. Höga doser curcumin kan orsaka illamående, mag- och tarmproblem. Dessutom kan kombinationen av curcumin och piperin (peppar) ha oönskade interaktioner med vissa läkemedel.

Det är inte rekommenderat att ta gurkmeja tillsammans med blodförtunnande medicin. 

Skillnad på gurkmeja och curcumin

Curcumin är en naturligt förekommande kemisk förening som finns i kryddgurkmeja. Gurkmeja är å andra sidan roten till växten som är vetenskapligt känd som Curcuma Longa.

Gurkmeja är en mindre potent källa till curcumin än ett extrakt som finns i kosttillskott, som enligt ny forskning bör ha goda kvaliteter.

Medan gurkmeja är en populär krydda, hittar du curcumin i gurkmeja som en kraftfull ljusgul kemikalie. Det är curcumin du bör leta efter när du beställer kosttillskott.

Flex5X för lederna

Flex5X är ett kosttillskott som innehåller bland annat curcumin. I tillägg innehåller produkten boswellia serrata, mangan och vitamin K2, D och C. K2 bidrar till att upprätthålla normal benstomme, vitamin D bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion och vitamin C bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för benens normala funktion. Boswellia serrata bidrar till bekväma leder. Mangan hjälper till att upprätthålla starka och friska ben.

Med Flex5X i kroppen kommer du stärka både muskler och leder, och kanske får du mer frihet till att röra på dig så mycket som drömmer om att göra?

Prova FLEX5X i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.


Gurkmeja: recept

Som tidigare nämnt så används kryddan i stor utsträckning vid matlagning och den uppträdde först i kokboken The Art of Cookery made Plain and Easy av Hannah Glasses från 1747. 

Här delar författaren recept med gurkmeja, och dessa skulle senare ge upphov till berömda rätter som indisk curry.

Här är ett smakfullt exempel på hur du kan använda gurkmeja i maten:

Äggröra med kryddan gurkmeja

1 tsk kokosolja

½ vitlöksklyfta

100g finhackade spenatblad 

4 stora ägg 

50 ml kokosmjölk 

2 tsk riven gurkmeja

2 skivor surdegsbröd, rostat

Värm upp kokosoljan i stekpanna på medelvärme. Stek vitlök och tillsätt spenaten. Tillsätt lite vatten om det fastnar i pannan. 

Vispa äggen med kokosmjölk och gurkmeja. Häll blandningen över i stekpannan med spenat och rör försiktigt i 5-8 minuter tills äggröran har fått önskad konsistens. 

Servera på rostat surdegsbröd.