Allt du behöver veta om gurkmeja

Gurkmeja har använts i allt från mat, kosmetika och medicin genom historien. Idag använder många gurkmeja av olika hälsoskäl. Ett antal kliniska studier har gjorts på den populära växten.

I den här artikeln tar vi dig igenom gurkmejans historia och ser vad växten kan hjälpa dig med. Men innan du rusar till grönsaksdisken för att fylla på gurkmeja, notera att vi skiljer mellan gurkmeja pulver och roten du hittar i butiker, som är för matlagning.

Medicinskt är det ett ämne i gurkmeja som kallas curcumin. Och du måste äta oöverträffade mängder gurkmeja för att få tillräckligt av denna potenta ingrediens.

Gurkmeja: kryddor och medicin

Växten kommer från Sydostasien, och vi kan datera hela 4000 år tillbaka i tiden. Kryddan är mest känd för att ge ökat välbefinnande utöver dess hälsofrämjande egenskaper.

Det var runt 500 år innan kristus som gurkmeja började användas som ayurvedisk medicin. Ayurveda är en gammal indisk och medicinsk tradition som praktiseras till denna dag.

Översatt betyder ayurveda ”livsvetenskap”, där ayur betyder ”liv” och veda betyder ”vetenskap eller kunskap”. Kryddan har använts för att hjälpa till mot allt från vattkoppor till bältros.

Plantan har rötter i ingefärfamiljen och trivs bäst i varma, fuktiga klimat mellan 20ºC och 30ºC.

Den har en lite bitter smak som påminner om ingefära och passar bra till många rätter, som i omeletter, i grytor och soppor, eller för att ge hummusen en starkare färg. Kryddan har en distinkt gul färg som ger maten en gyllene touch.

Det används ofta i torkad pulverform, men du hittar också den färska roten i grönsaksdiskarna.

Curcumin: curcuma longa 

Vi tar ett steg in i själva gurkmejan och växtens medicinska egenskaper.

Gurkmeja innehåller ett pigment som kallas curcumin, namnet kommer från ”curcuma longa”, det latinska namnet på kryddväxten.

Det är detta pigment som ger gurkmeja den gul-orangea färgen. Och mycket av kryddans hälsofrämjande hemlighet gömmer sig här.

Curcumin är en så kallad polyfenol (en grupp kemiska ämnen som finns i växter) och sägs ha hälsofrämjande egenskaper.

Som nämnts i inledningen skiljer vi mellan gurkmejeroten du köper i grönsaksdisken och kosttillskott med gurkmeja som du beställer online. I kosttillskott har curcumin extraherats från gurkmeja och har en mycket högre styrka av curcumin än vad du hittar i själva kryddroten.

gurkemeie tabletter
Kosttillskott med curcumin

Men vår kropp har problem med att absorbera curcumin i matsmältningen. Men gradvis har det visat sig att om du kombinerar curcumin med en liten dos peppar får du en betydligt bättre absorption.

Därför kan det vara bra att leta efter ett kosttillskott som innehåller både curcumin och peppar.

Studier på människor

Examine.com visar till mycket spännande forskning på curcumin och ämnets hälsofrämjande fördelar. 

Gurkmeja: biverkningar

Doser upp till 8 gram curcumin ska vara säkert och är inte förknippade med allvarliga biverkningar. Höga doser curcumin kan orsaka illamående, mag- och tarmproblem. Dessutom kan kombinationen av curcumin och piperin (peppar) ha oönskade interaktioner med vissa läkemedel.

Det är inte rekommenderat att ta gurkmeja tillsammans med blodförtunnande medicin. 

Skillnad på gurkmeja och curcumin

Curcumin är en naturligt förekommande kemisk förening som finns i kryddgurkmeja. Gurkmeja är å andra sidan roten till växten som är vetenskapligt känd som Curcuma Longa.

Gurkmeja är en mindre potent källa till curcumin än ett extrakt som finns i kosttillskott, som enligt ny forskning bör ha hälsofrämjande egenskaper.

Medan gurkmeja är en populär krydda, hittar du curcumin i gurkmeja som en kraftfull ljusgul kemikalie. Det är curcumin du bör leta efter när du beställer kosttillskott.

Flex5X för lederna

Flex5X är ett kosttillskott som innehåller bland annat curcumin. I tillägg innehåller produkten boswellia serrata, mangan och vitamin K2, D och C. K2 bidrar till att upprätthålla normal benstomme, vitamin D bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion och vitamin C bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för benens normala funktion. 

Med Flex5X i kroppen kommer du stärka både muskler och leder, och kanske får du mer frihet till att röra på dig så mycket som drömmer om att göra? 

Prova FLEX5X gratis i 60 dagar

Du betalar endast 79 kr i portoavgift

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.


Gurkmeja: recept

Som tidigare nämnt så används kryddan i stor utsträckning vid matlagning och den uppträdde först i kokboken The Art of Cookery made Plain and Easy av Hannah Glasses från 1747. 

Här delar författaren recept med gurkmeja, och dessa skulle senare ge upphov till berömda rätter som indisk curry.

Här är ett smakfullt exempel på hur du kan använda gurkmeja i maten:

Äggröra med kryddan gurkmeja

1 tsk kokosolja

½ vitlöksklyfta

100g finhackade spenatblad 

4 stora ägg 

50 ml kokosmjölk 

2 tsk riven gurkmeja

2 skivor surdegsbröd, rostat

Värm upp kokosoljan i stekpanna på medelvärme. Stek viktlök och tillsätt spenaten. Tillsätt lite vatten om det fastnar i pannan. 

Vispa äggen med kokosmjölk och gurkmeja. Häll blandningen över i stekpannan med spenat och rör försiktigt i 5-8 minuter tills äggröran har fått önskad konsistens. 

Servera på rostat surdegsbröd.