12 praktiska tips för att hålla lederna friska

Ett kosttillskott kan inte göra underverk. Flex5x är inte tänkt att vara en mirakelkur utan ett verktyg.
Nedan följer 12 tips för att hålla lederna friska som du kan göra på egen hand och tillsammans med det få ut det mesta av ditt kosttillskott.

1. Håll dig i aktivitet

Rör på dig så ofta som möjligt – vare sig det är hemma, på jobbet eller någon annanstans. Det är ett välkänt faktum att ju mer du rör dig, desto mjukare kommer dina muskler och leder att kännas.

Ändra din sittposition ofta när du arbetar eller tittar på TV. Ta pauser medans du är på jobbet, flytta dig bort från skrivbordet och ta ett kort varv runt kontorsutrymmet.

2. Använd skydd

Tränar du i sport eller tränar du vanligt? I situationer där lederna utsätts för överbelastning så ökar även risken för skador. Därför kan det vara en bra idé att stödja knän och vrister med skydd utanför när du gör fysisk aktivitet.

Vrist-, knä- och armbågsskydd kan hjälpa till att lindra värkande leder under allt från lagsporter till tennis och golf, eller helt enkelt jogga på hårt underlag.

3. Kom i form

Extra kilo på kroppen kan orsaka en belastning på lederna. Ju mer du väger, desto mer måste din kropp bära. Därför kan det vara en bra idé för överviktiga att tappa några kilo för att minska belastningen på rygg, höfter och knän och minska risken för broskskador.

Tumregeln är att varje kilo du tappar kommer att minska trycket på knäna med cirka fyra kilo.

4. Stretcha!

Strechning anses bland artritsexperter vara en av de viktigaste åtgärderna man kan vidta. Naturligtvis är det bäst att stretcha en gång om dagen, men om detta är svårt rekommenderas att du stretchar minst tre gånger i veckan – och varje gång du tränar.

Det är viktigt att inte anstränga kalla muskler. Värm alltid upp muskler och leder med en liten uppvärmning innan du gör stretchövningar.

5. Lågfrekvensträning

Du behöver inte alltid trötta ut dig själv för att dra nytta av träningen. Lågfrekvent träning som promenader, simning eller cykling är bra träning för lederna.

Viktträning med lätta vikter är ett annat bra alternativ. Om du lider av artrit bör du fortfarande konsultera en läkare innan du inkluderar styrketräning i ditt träningsupplägg.

6. Stärk dina muskler

Genom att stärka musklerna runt de utsatta lederna kan du reducera stressen på lederna. Forskning har visat att en svag lårmuskulatur ökar risken för att utveckla artros.

Det lönar sig också att undvika upprepade, snabba rörelser i de drabbade lederna så ofta som möjligt.

7. Glöm inte kroppens kärnmuskler

Kom ihåg att inkludera övningar som stärker din kärnmuskulatur (mage, rygg och höfter) i ditt träningsupplägg.

En bra kärnmuskulatur bidrar till en bättre balans, och en bättre balans innebär en lägre risk för fall och andra händelser som kan orsaka allvarliga skador på lederna.

8. Känn efter dina egna gränser

Träningsvärk och stela muskler är vanliga efter ett träningspass, men varar det mer än 48 timmar bör du justera träningen.

Smärttröskel och fysiska begränsningar är en individuell faktor och det är viktigt att känna dina egna gränser. Det är vanligt att musklerna blir stela efter ett träningspass, men om denna stelheten varar i mer än 48 timmar kan det vara ett tecken på att du tränar för hårt och sätter för högt tryck på lederna.

Ta det i lugn och ro, och anpassa ditt nästa träningspass så att du undviker onödiga skador.

9. Få i dig rikligt med Omega-3

Genom att äta fisk som lax, öring och makrill får du bra Omega-3-fettsyror med DHA och EPA som hjälper till att upprätthålla normalt blodtryck, normal hjärtfunktion och upprätthålla normal hjärnfunktion.

Ett enkelt alternativ att få i sig Omega-3 genom kosttillskott. Polarkrill är en ledande produkt på marknaden, och innehåller i tillägg till Omega-3, rikligt med antioxidanter och även en rekommenderad dos av Vitamin D.

10. Få i dig tillräckligt med D-vitamin och kalcium

För att upprätthålla en stark benstruktur är det viktigt att du får tillräckligt med kalcium och D-vitamin. Mejeriprodukter är bra källor till kalcium, och många av dem innehåller numera D-vitamin. En annan bra källa till dessa näringsämnen är gröna bladgrönsaker som broccoli och grönkål.

Om du inte får i dig tillräckligt med kalcium och D-vitamin genom kosten, kan kosttillskott vara en bra lösning.

11. Ha en bra kroppshållning

En bra hållning skyddar alla leder från nacken till knäna. Sitt och stå med rak rygg, och gör ofta övningar för att förbättra din hållning.

Snabb promenad och simning är två bra aktiviteter som kan hjälpa dig att förbättra din hållning.

12. Var alltid uppmärksam på dina leder

De flesta har hört att du måste tänka på att lyfta med benen om du ska lyfta tungt, men det kan vara en bra idé att vara medveten om hur mycket lederna också belastas i vardagliga sysslor som att bära en shoppingväska.

Lägg vikten på dina armar snarare än på dina händer när du bär. Där har du större muskler, och vikten belastar därför dina leder i en mindre utsträckning.

Fysisk aktivitet leder till friska leder

Då var vi i slutet av denna lista med tips. Du visste antagligen mycket om detta från tidigare, men vi hoppas att du kan ta med några av dessa tips i din vardag.

Slutligen: Kom ihåg att ta vara på din kropp!

Det kommer att leda till högre livskvalitet och en bättre vardag, även i senare livsfaser. Om du bara tar med en punkt från den här artikeln, hoppas vi att det är att fysisk aktivitet är alfa och omega för att hålla dina leder sunda och friska!

Flex5x är ett kosttillskott utvecklat för muskler och leder.

I Flex5x har vi kombinerat några av naturens kraftigaste ingredienser. Produkten är optimalt balanserad med Vitamin K2, Vitamin D3, Vitamin C, Kollagen typ II, Boswellia Serrata, Zink och Gurkmeja. Huvuduppgiften för Vitamin K2 är att transportera kalcium från blodkärlen till skelettet, vilket i sin tur hjälper till att upprätthålla en normal benstomme – vilket kan förhindra benskörhet. Vitamin D hjälper till att upprätthålla normala ben och att upprätthålla en normal muskelfunktion. Vitamin C bidrar till en normal kollagenbildning, vilket är viktigt för ben- och broskets normala funktion.

Prova FLEX5X i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.