Obehag i lederna: Från värk till ännu värre i det kalla vädret

«Imorgon kommer det att regna. Jag känner det i kroppen.»

De flesta av oss har på en eller annan gång hört detta påståendet, och vissa kanske till och med har sagt det själva. Men kan vädret verkligen påverka våra leder?

Om du frågar forskare är svaret enkelt: «Nej, det finns ingen konkret fakta som bevisar detta.» Däremot, om du frågar en person som lider av artrit, artros eller andra ledplågor är det ofta ett annat svar.

Även om de vetenskapliga bevisen, nämligen majoriteten av människor som är drabbade av reumatiska sjukdomar, eller mindre allvarligare ledplågor, uppfattar att det kalla och ruskiga höstvädret leder till värk i lederna.

Dåligt väder = dåliga knän?

Personer med artros upplever ofta att smärtan blir värre när vädret är kallt och fuktigt. Brist på konkreta bevis betyder inte på något sätt att forskarmiljön avvisar möjligheten att vädret kan påverka våra leder. Tvärtom, två nyligen genomförda studier har kommit fram till att dåligt väder sannolikt kommer att påverka vår kropp.

I Nederländerna deltog 222 personer med artros i höften – den vanligaste typen av artros – i en studie där de rapporterade sina symtom i olika väderförhållanden under två år. Forskarna jämförde rapporterna, och resultaten visade att ömhet, stelhet och smärta ökade när det var kallt och fuktigt.

I en annan studie, med 800 personer med artros i höft, knä eller fingrar, där sex europeiska länder deltog, rapporterade 67% att stelhet och andra sjukdomar ökade med luftfuktigheten.

Flex5x ska inte ersätta mediciner och kan inte bota ledsjukdomar.

Indirekt påverkan på lederna

Här i Sverige är regn, vind och kyla tyvärr något vi inte kan undvika under de mörka höstmånaderna, och för många av dem som plågas av stela och ömma leder kan det vara en utmanande säsong.

I tillägg till mycket som tyder på att vädret kan vara en direkt påfrestning på kroppen kan det också ändra på våra vardagssysslor. De promenaderna eller joggingturerna du var så bra på att ta på varma sommarkvällar frestar inte lika mycket som när regnet piskar dig i ansiktet, och vi har lättare för att sjunka ner i soffan med en bra serie på TV-skärmen.

En av de bästa sakerna du kan göra för ömma och stela leder är att röra på dem, och om din aktivitetsnivå sjunker under hösten kan det snabbt leda till att värkande knän och höfter blir värre.

Med andra ord kan regn och kyla också ha en indirekt påverkan på våra leder.

6 goda tips för att förebygga obehag i lederna i höst

Leddplager i høstværet - K2 - Flex - Vitamail
Vitamin K2 är viktigt för benbyggnad. Bra källor till K2 är ägg och mejeriprodukter.

Annat än att hoppas att vädergudarna är på din sida, är det tyvärr lite du kan göra för att påverka vädret under de kommande månaderna. Lyckligtvis är det lättare att ta hand om ömma och stela leder, så att du kan klara dig igenom hösten och vintern med din hälsa i gott skick.

Våra bästa tips för att hålla lederna friska i höst:
  1. Klä dig i varma kläder
  2. Drick massa vatten
  3. Håll dig i aktivitet
  4. Ta dig ett varmt bad
  5. Unna dig en massage, eller prova akupunktur
  6. Få i dig Vitamin K2 för att upprätthålla benbyggnad

Kort sagt, det bästa du kan göra för dina leder är att hålla dig aktiv och se till att kroppen får gott om goda näringsämnen för att kunna fungera ordentligt.

Håll igång kroppen med Flex5x

Flex5x är ett norskutvecklat kosttillskott för nordiska förhållanden som innehåller bland annat Vitamin K2, Vitamin C och Vitamin D, som är viktigt för muskler och leder. Huvuduppgiften för K2 är att transportera kalcium från blodkärlen till skelettet, som bidrar till att upprätthålla en normal benstomme. Vitamin D bidrar till att upprätthålla en normal benstomme och att upprätthålla en normal muskelfunktion. Vitamin C bidrar till normal bildning av kollagen, vilket är viktigt för ben- och broskets normala funktion. Boswellia serrata kan bidra till komfortabla och smidiga leder och ledflexibilitet. Mangan kan bidra till att upprätthålla normalt skelett / normal benbyggnad.

Flex5x är vetenskapligt utvecklat enligt strikta kvalitetskrav, tillverkad enligt riktlinjer från EUs Good Manufacturing Practice. 

Prova FLEX5X i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.