Därför är molybden så viktigt för kroppen

Molybden är ett mineral- och spårämne som finns i höga koncentrationer i baljväxter, korn och tarmar, vilket bland annat förhindrar att gifter ackumuleras i kroppen.

Molybden klassificeras som ett grundämne (Mo med atomnummer 42) och är ett viktigt mineral för människor, djur och växter. I synnerhet fungerar det som en vital källa till enzymer, vilket hjälper till att omvandla fetter och kolhydrater i kroppen.

Molybden bidrar till:

  • en optimal metabolism av aminosyror
  • normal cellfunktion
  • normal växt
  • enzymer som är nödvändiga i ämnesomsättningen

Och även om du aldrig har hört talas om molybden så spelar detta grundämnet en livsviktig roll för dig: Utan molybden förekommer farliga sulfiter och toxiner i vår kropp.

Viktig i kosten

Liksom järn och magnesium är molybden ett mineral vi bara kan få i oss via kosten. Vi hittar molybden i jorden och det överförs till vissa växter och djur som det är fördelaktigt att ha som en del av kosten:

De vanligaste växtkällorna för molybden är bönor, linser och korn, och i djurriket hittar vi mineralet i tarmarna, särskilt lever och njurar.

Men vad gör molybden?

Molybden absorberas i blodomloppet från magen och tarmarna och överförs till levern, njurarna och andra organ, där det aktiverar essentiella enzymer som på sitt eget sätt bidrar till viktiga kemiska reaktioner i vår kropp. Bland annat:

Sulfitoxidas: Omvandlar sulfit till sulfat. Förhindrar farlig ansamling av sulfiter i kroppen.

Hydroxidas: Sönderdelar aldehyder som kan vara giftiga för kroppen och hjälper levern att bryta ner alkohol och vissa mediciner.

Hur mycket behöver du?

Både för lite och för mycket molybden kan vara olämpligt, och det kan vara svårt att mäta detta spårämne i kroppen eftersom blod- och urinnivåerna inte nödvändigtvis återspeglar rätt mängd.

Men enligt EFSA (European Food Safety Authority) var rekommenderat daglig dos i 2013 65 mikrogram (µg) för vuxna.

Flex5X är en bra källa

Flex5X innehåller i tillägg till molybden, även boswellia serrata, gurkmeja, vitamin K2, D och C. K2 bidrar till att upprätthålla normal benstomme, vitamin D bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion och vitamin C bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för benens normala funktion. 

Prova Flex5X idag för extra styrka i muskler och leder.

Prova FLEX5X gratis i 60 dagar

Du betalar endast 79 kr i portoavgift

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.